01 juli 2021

Var uppmärksam vid telefonförsäljning av elavtal

Har du som privatperson eller företagare fått erbjudande att byta elhandlare via telefon?

Var uppmärksam på vad du eventuellt tackar ja till. Företag kan påstå att de samarbetar med oss eller ge dig information om att ditt avtal behöver förnyas. Bra att veta, är att vi på Landskrona Energi inte samarbetar med andra elhandelsbolag eller ringer upp för att sälja in elavtal.

Här har vi samlat länkar med information och tips.


Energiföretagen tipsar:
Konsumentverket och Energimarknadsbyrån varnar för oseriösa säljare!

Energimarknadsbyrån om hur ett samtal kan gå till:

  • Upprörda kunder berättar liknande historier om hur de blivit lurade. Enligt klagomålen börjar det med att en telefonförsäljare ringer och ofta utger sig för att representera ett annat företag, exempelvis kundens nuvarande elhandlare.
  • När säljaren presenterar elavtalet så är det vanligt att viktig information om bindningstiden eller uppsägningstiden utelämnas och att priset beskrivs som mycket mer fördelaktigt än vad det i verkligheten är.
  • Därefter försöker säljaren på olika sätt få kunden att besvara ett sms, oftast genom att påstå att kunden är tvungen att svara på sms-meddelandet för att få mer information om avtalet. Säljarna beskrivs ofta som mycket forcerande. Kundens svar på sms-meddelandet som alltså avser en vilja att ta emot mer information används sedan som en bekräftelse på ett faktiskt elavtal.
  • Mot kundens vilja hävdar sedan elhandlaren att avtalet är giltigt. Det påstådda avtalet har ofta lång bindningstid och ett betydligt högre pris än vad kunden tidigare har haft.

Energimarknadsbyråns råd till den som blir uppringd är:

  • Avsluta samtalet direkt.
  • Svara inte på sms.
  • Ifrågasätt påståenden om samarbete med din nuvarande elhandlare eller elnätsföretag.
  • Kontrollera Energimarknadsbyråns klagomålslista för att se om aktuellt bolag finns där.

 

Ångerrätt
För dig som är konsument gäller alltid ångerrätt enligt distansavtalslagen. Du kan läsa mer om detta på Konsumenternas Energimarknadsbyrå

För dig som är företagare gäller inte ångerrätt enligt distansavtalslagen. Var därför alltid extra uppmärksam om du blir uppringd av någon som uppger sig samarbeta med Landskrona Energi AB och som vill teckna avtal via telefon.

Är du osäker – då rekommenderar vi att du kollar upp "Svarta Listan" som utfärdas av Konsumenternas energimarknadsbyrå samt Svensk Handels varningslista.